Als zwanger worden of zwanger zijn niet vanzelf gaat

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor het niet lukt en als het niet lukt kan je je onbegrepen en eenzaam voelen.

Ook als het zwanger worden wel lukt, kan het zijn dat het niet zo verloopt als dat je gehoopt had. Het kan zijn dat je zwangerschap eindigt in een miskraam, dat je zelf de keuze moet maken om de zwangerschap af te breken of dat je wel zwanger bent, maar met psychische klachten te maken krijgt. 

Uit onderzoek blijkt dat stress in de zwangerschap en in de kraamtijd een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind en dat die effecten ook op latere leeftijd nog merkbaar zijn (Bea van den Bergh, T. Roosenboom, 1000 dagen).

Als aanstaande moeders tijdens hun zwangerschap voldoende ondersteund worden in het verminderen van stress en angst door het ontwikkelen of aanleren van adequate coping mechanismen (manieren om met problemen of stress om te gaan), verkleint het de impact van stress en angst op het ongeboren kind. 

Je hoeft het niet alleen te doen

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor een zwangerschap of zwangerschapswens je uit balans brengt. Het kan zijn dat je hierin vast loopt en het gevoel hebt dat je wat extra hulp kan gebruiken. Ook als je onder controle op de fertiliteitspoli bent, kan begeleiding fijn zijn. Ik kan je helpen om bij jezelf te blijven, keuzes te maken die bij jou passen en jouw grenzen te leren kennen en bewaken.

Vind je het fijn om samen met je partner te komen? Of wil je liever dat ik bij jullie thuis kom? Geen probleem. Stuur een berichtje en we kijken samen naar de mogelijkheden. 

Naast individuele begeleiding, geef ik ook een groepscursus ‘Mentaal fit zwanger’. Klik hier voor meer informatie. 

N.B. alle begeleiding die ik bied is ook online mogelijk middels (beeld)bellen of mail. Zie de tarieven voor meer informatie hierover.