Op het moment dat je gaat nadenken over of je een kind zou willen, begint je reis naar het ouderschap. Als je de keus maakt om er, al dan niet met een partner, voor te gaan is er nog weinig bekend over hoe die reis er voor jou of jullie uit gaat zien. Hoe snel raak je zwanger? Raak je überhaupt wel zwanger? Gaat het allemaal direct goed, of krijg je te maken met een miskraam of verlies je je kindje op een later moment in je zwangerschap? Alles is mogelijk en je hebt er meestal geen invloed op. Dat maakt de reis vaak ook wel ingewikkeld. Het is heel normaal als je in het proces van zwanger worden en zwanger zijn te maken krijgt met allerlei onzekerheden en twijfels. Mocht je dat herkennen dan ben je hier dus zeker niet de enige in. Praat er maar eens over met mensen in je omgeving. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die dit herkennen.
Mocht je het geluk hebben dat de wens om zwanger te worden ook tot een zwangerschap leidt, dan zorgt dat er ook vaak voor dat je gaat fantaseren. Hoe zou het zijn als je kindje er is? Hoe zou jij zelf zijn als moeder? En als je een partner hebt, hoe zou die zijn ouderrol vervullen? Maar misschien ook: hoe zou je kind zijn als hij of zij een puber is? Het is heel normaal dat je hierover fantaseert en ideeën bij hebt. Vanuit onderzoek blijkt dat alle ouders (zowel vaders als moeders dus) bij een aantal thema’s stil staan voordat de baby er is. Dit wordt ook wel de ‘motherhood constellation’ genoemd. Ondanks dat het over de moeders gaat, is dit vaak ook bij vaders te herkennen.
Het eerste thema is het levensthema. Vragen die hierbij horen zijn: blijft mijn kind in leven? Zal hij of zij zich goed ontwikkelen? Deze vragen komen bij alle aanstaande ouders een keer voorbij. Soms omdat er zorgen zijn, bijvoorbeeld als er op een echo ‘iets’ gezien wordt. Ook als er niets afwijkends is tijdens de zwangerschap schieten deze vragen bij alle ouders wel een keer door hun hoofd, want zo’n kleintje is ook kwetsbaar en al tijdens de zwangerschap gaat dat oer-instinct werken; je wilt je kind beschermen. Dit thema is ook het belangrijkste thema van de 4 thema’s die voorbij komen. En zo lang er veel zorgen zijn over het leven van je baby in je buik, kom je vaak niet toe aan de andere thema’s, want dan gaat al je aandacht hier naartoe.
Als er wel voldoende geruststelling is over de gezondheid van je baby, dan kom je bij het liefdesthema. Vragen die daarbij horen zijn bijvoorbeeld: kan ik wel van mijn kindje houden? En zal hij of zij wel van mij houden? Dit kan een lastig thema zijn en het kan zijn dat het bepaalde onzekerheden of kwetsbaarheden bij jezelf oproept. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het kan juist helpen om van jezelf te weten waar jouw onzekerheden zitten en dat deze soms worden aangestipt en je dan vanuit die onzekerheden reageert.
Het volgende thema is het thema: Sociale steun. Misschien begrijp je al dat daar de vraag: wie steunt mij? Bij hoort. Het is heel normaal als je tijdens je zwangerschap gaat nadenken over de relaties die je met de mensen om je heen hebt. Hoe is je contact met je ouders en eventueel schoonouders? Misschien is het contact minder of verbroken geweest en zorgt een zwangerschap ervoor dat je behoefte hebt aan herstel van het contact. Of juist andersom; het kan ook voor verwijdering zorgen. Soms kan stil staan bij deze vraag ervoor zorgen dat je je realiseert dat je netwerk eigenlijk vrij klein is en dat je hierin iets anders zou willen. Centering pregnancy is een programma wat nu veel wordt aangeboden waarbij je samen met andere zwangere vrouwen de controles bij de verloskundige combineert met sociaal contact en antwoord krijgen (en misschien ook geven) op verschillende onderwerpen die voor veel zwangeren herkenbaar zijn. Zo’n groep kan wellicht ook helpen in het uitbreiden van je eigen netwerk waarmee je na je bevalling ook je onzekerheden en vragen kan delen.
Het laatste thema wat aan bod komt is: het reorganisatie-van-identiteiten-thema. Oftewel: hoe combineer ik al mijn verschillende rollen? Voordat je moeder wordt, ben je namelijk al een heleboel: vriendin, partner, dochter, buurvrouw, collega, nicht, zus, etc. Daar komt nu het moederschap bij. Hoe wil je dat gaan doen? Wat is voor jou belangrijk? Waar wil je mogelijk (tijdelijk) wat minder tijd in gaan steken? Het nadenken over of je minder wil gaan werken is bijvoorbeeld iets wat veel ouders doen en wat aansluit bij dit thema.
Misschien herken je deze verschillende thema’s bij jezelf, of blijf je er bij één hangen doordat je er niet uitkomt of dat het vragen en twijfels oproept. Of misschien komen gebeurtenissen van vroeger weer naar boven. Kijk dan eens of je daar iets mee wilt. Want een zwangerschap kan ook het moment zijn om stil te staan bij jezelf en dingen aan te pakken die misschien al lang spelen. Dan kan het zorgen voor een nieuwe start voor jezelf, samen met je kindje.
Maar de boodschap die ik je vooral mee wil geven: Dat je bepaalde onzekerheden en twijfels tegen komt is ook heel normaal. Probeer hier met je omgeving over te praten, want vaak zorgt de (h)erkenning van anderen er al voor dat het lichter wordt dan wanneer het alleen in jouw hoofd blijft zitten. En kom je er niet uit? Weet me dan te vinden.