Je bekijkt nu It takes a village to raise a child

It takes a village to raise a child

Oftewel: er zijn heel wat mensen voor nodig om een kind groot te brengen. En dan bedoel ik geen professionals… 😉 Waar het om gaat is dat we allemaal af en toe eens steun nodig hebben. De hoeveelheid steun die we nodig hebben is voor iedereen anders. Daarbij zijn er ook nog eens verschillende soorten van steun. Er is bijvoorbeeld praktische steun. Zo was er in mijn kraamtijd mijn schoonmoeder die af en toe een ovenschotel om de hoek schoof zodat we ons niet druk hoefden te maken om het eten. Heel fijn was dat! Bij praktische steun kan je ook denken aan iemand die even de stofzuiger door de kamer haalt of even een boodschap voor je doet.
Naast praktische steun, is emotionele steun ook belangrijk. Is er iemand in je omgeving waar je mee kan praten als het even niet zo lekker gaat? Kan je dit aan iemand kwijt? Een vriend, vriendin, familielid, collega, etc. die je kan bellen of even langs komt als het nodig is.
Informatieve steun is een andere vorm van steun; heb je mensen die je kunnen uitleggen hoe iets werkt? Hoe verloopt een bevalling? Wat kan je ervan verwachten? Wat doen ze op het consultatiebureau? Hoe moet je kolven? Wat kan je kind bedoelen met zijn lichaamstaal?
Zoals je ziet zijn er een verschillende vormen van steun die je ook van verschillende mensen in je omgeving kan krijgen.

Nu is het zo dat onze maatschappij steeds individualistischer wordt. We zijn meer op onszelf. We maken minder gebruik van de steun van elkaar en als je iets wilt weten is daar altijd Google nog. Je hoeft niet perse iemand iets te vragen. Toch kan het wel zinvol zijn om ook in je eigen netwerk eens te kijken hoe het ervoor staat. Bij wie kun je terecht voor steun, in welke vorm dan ook? Heb je iemand bij wie je af en toe je verhaal kan doen en je hart kan luchten? Is er iemand die misschien soms even de zorg van je over kan nemen? En als je met vragen zit, over wat dan ook, bij wie kan je dan terecht?

Misschien merk je dat je netwerk kleiner is dan dat je zou willen. Misschien valt je op dat je wel een heleboel kennissen hebt, maar dat er maar weinig zijn bij wie je écht terecht kan. Op zich maakt het niet zo veel uit hoe groot je netwerk is. Het belangrijkste is dát er mensen zijn die je kunnen ondersteunen.

Vroeger stonden ouders er minder ‘alleen’ voor dan tegenwoordig. Families en buren waren meer bij elkaar betrokken. Ook waren de gezinnen groter en konden oudere broers of zussen voor de kleintjes zorgen. Ik wil niet zeggen dat dat perse goed is, maar het laat wel zien dat er dan in ieder geval meer  steun is om op terug te vallen. Daarnaast was het toen ook meer de standaard dan dat dat nu is. Ik hoor nu regelmatig (voornamelijk) vrouwen zeggen dat ze het wel allemaal zelf moeten kunnen en moeten weten allemaal. En juist dat is super lastig; ik spreek uit ervaring. Mij lukte het ook niet 😉 Niemand weet het allemaal al en gelukkig hoef je het ook allemaal niet alleen te weten of te kunnen.

Als we het hebben over het opvoeden van een kind dan is het goed om te kijken hoe je hierin ondersteund kan worden. Het kan al helpen om daar voor de bevalling over na te denken. Hoe ziet je netwerk eruit? Wie kan er misschien af en toe voor je koken? Wie kan er even voor je kind zorgen als je super moe bent en 1 of 2 uurtjes wilt slapen? Of wie kan je bellen als je er doorheen zit? Welke afspraken maak je hier met je partner over? Het kan helpen om dit soort dingen al eens voor jezelf op een rijtje te zetten. Daarnaast is het ook goed om daar ook over na te denken als je kind wat ouder is. Hoe zit het dan met ondersteuning? Wie vertrouw jij je kind(eren) toe? Wat heb jij nodig om je goed te blijven voelen?

Hoe meer steun jij om je heen verzamelt, hoe groter de kans dat je ook lekker in je vel blijft zitten. Helaas voorkom je ook hier niet mee dat je mindere dagen zult hebben, want die hebben we allemaal. Maar mét een beetje meer steun en zónder het idee dat je het allemaal alleen moet doen en kunnen, is het wel een stuk makkelijker om daar weer uit te komen.

En mocht je iemand nodig hebben omdat je een beetje meer steun nodig hebt dan wat je uit je netwerk kan krijgen, dan help ik je graag!