Je bekijkt nu De omstandigheden van een bevalling kies je niet

De omstandigheden van een bevalling kies je niet

 Winter 2019-2020 – Een andere zwangerschap

 Het was een winter als alle andere; niet koud genoeg voor sneeuw of ijs, veel regen en af en toe een beetje zon. Het ideale weer om binnen, met een kop thee bij de kachel, eens na te denken over wat ik nou wil in mijn leven. Waar word ik gelukkig van? Wat wil ik graag doen qua werk?
Afgelopen winter begon het idee van mijn eigen praktijk. Ik wil een combinatie tussen trainingen geven en mensen begeleiden die vast lopen in het zwangerschapsproces en de tijd daarna. Want dat blijf ik toch een enorm interessant proces vinden. Wat begon als een plannetje in mijn hoofd, werd later een concreet plan waarvoor ik stappen begon te zetten.

Ik ging cursussen volgen, schreef me in bij de kamer van koophandel en ik verdiepte mij in allerlei zaken waar ik mij in moest verdiepen als startende ondernemer. Dat was allemaal compleet nieuw voor mij. Ik struinde daarom het internet af, sprak met andere zelfstandige behandelaren en probeerde mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de start van mijn eigen praktijk.

Steeds meer zag ik de overeenkomst tussen het proces waar ik door ging en een zwangerschap;

  • In plaats van zwangerschapscursussen volgde ik cursussen om verschillende trainingen te kunnen geven 
  • In plaats van boeken die gingen over zwanger zijn en bevallen las ik boeken over gehechtheid, psychische problemen tijdens de zwangerschap en de ouder-kind relatie. 
  • In plaats van mijn ervaringen te bespreken met andere (aanstaande) moeders, besprak ik deze met andere zelfstandige ondernemers

Ik vind het bijzonder te merken dat het proces van zwanger zijn blijkbaar op een andere manier op een ander moment in mijn leven weer terug komt. Of misschien is het gewoon mijn manier om met nieuwe situaties om te gaan? Om het te kunnen begrijpen en om het gevoel te hebben dat ik er zo goed mogelijk op voorbereid ben en er de controle over heb? 

Voorjaar 2020 – En toen kwam Corona

Ik stond op het punt mijn baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen. En toen kwam Corona. Wat moest ik nu? Kon ik mijn baan wel opzeggen? Moest ik wel beginnen met mijn praktijk? Hoe start je een praktijk als alles digitaal moet. Het was zoeken naar hoe ik dit aan ging pakken. Maar 1 ding bleef steeds duidelijk: dit ga ik doen. Hoe dan ook. 

Met een bevalling is het net zo; je kiest er niet voor om zwanger te worden, te zijn of te bevallen in deze corona tijd. Het overkomt je en het roept nieuwe vragen op. Het is zoeken naar de manier die voor jou werkt om hier mee om te gaan.
Als je zwanger wilt worden en de begeleiding of behandeling ligt nu stil vanwege de coronamaatregelen, kan dat heel lastig zijn.


Als je zwanger bent en je partner kan niet mee naar de afspraken of de echo bij de verloskundige, of je kan minder vaak langs komen dan je zou willen, kan dat voor angst en onrust zorgen. 

 Als je gaat bevallen, hoe moet dat dan in een ziekenhuis waar ook corona patiënten liggen? En als je dan thuis bent en er bijna niemand bij je langs kan komen? Je kindje even vast kan houden? Of misschien even wat van de zorg van je over kan nemen? Dan kan dat de kraamtijd of je verlof extra pittig maken.
In deze, en andere, situaties ben ik er om je hierin te ondersteunen en begeleiden. 

Uiteindelijk zorgde de corona maatregelen bij mij voor het maken van andere keuzes, maar wel keuzes waar ik 100% achter sta. Ik goot mijn praktijk in een iets ander jasje, maar de basis bleef. Ik ga me richten op het behandelen en begeleiden van (aanstaande) ouders die uit balans zijn door hun zwangerschap(swens), bevalling of het ouderschap. Daar heb ik super veel zin in!

Het zal zoeken zijn hoe we dat nu kunnen doen in deze corona tijd, maar ik denk dat het juist in deze tijd belangrijk is om aandacht te hebben voor hoe je je voelt en te zorgen dat je in balans blijft.
Kan je daar hulp bij gebruiken? Of wil je vrijblijvend kennismaken? Stuur me dan een berichtje.