Je bekijkt nu Bevallen, de mooiste ervaring van je leven?!

Bevallen, de mooiste ervaring van je leven?!

Als je zwanger bent dan realiseer je je vroeg of laat dat je kind er ook weer uit moet. Aan het begin van je zwangerschap is dat allemaal nog ver weg, maar hoe meer de uitgerekende datum dichterbij komt, hoe meer ook de angst toe kan nemen van hoe dat allemaal moet gaan gebeuren. Dat het pijn doet weet iedereen, maar je kan je er geen voorstelling van maken hoe dat zal gaan voelen (zoals dat overigens volgens mij met elke vorm van pijn is. Ik kan me in ieder geval ook niet meer herinneren hoe het voelde om mijn enkelpanden te scheuren. Gelukkig maar!).

Er zijn allerlei manieren om je op de bevalling voor te bereiden. Er zijn boeken, cursussen, bevalbaden, etc. Ook kan je een bevalplan maken. Allemaal manieren om je op de bevalling voor te bereiden. Het kan je ook het idee geven dat je nog enigszins controle hebt over de situatie, want: je hebt een bevalplan en daar zal je verloskundige/gynaecoloog naar handelen. Toch…?

Uiteraard is het zo dat je verloskundige of gynaecoloog zo veel mogelijk naar je zal proberen te luisteren en je bevalplan als leidraad neemt. Maar een bevalling is niet te voorspellen en dat kan er voor zorgen dat je de controle kwijt raakt. Je weet niet hoe lang een bevalling gaat duren. Misschien lukt het niet om in het ziekenhuis te bevallen, terwijl je dat wel graag wil. Misschien moet je juist naar het ziekenhuis, terwijl je eigenlijk thuis wilde bevallen. Misschien dacht je van te voren geen pijnbestrijding te willen, maar heb je zo veel pijn of duurt je bevalling zo lang dat je het niet meer trekt. Ook kan het zijn dat er keuzes gemaakt moeten worden of handelingen uitgevoerd moeten worden die je, volgens je bevalplan, niet wilde. Het kan allemaal gebeuren en het kan er allemaal voor zorgen dat je niet met een fijn gevoel op je bevalling terug kijkt.

En dat is zonde. Het hoeft echt niet de mooiste gebeurtenis van je leven te zijn, maar het zou wel mooi zijn als je er met een goed gevoel op terug kijkt. Als je, terugdenkend aan je bevalling, rust en ontspanning voelt in plaats van spanning en verdriet. Ook zou het mooi zijn als je bevallingservaring er niet voor zorgt dat je een 2e zwangerschap uitstelt of met angst in gaat, omdat je op ziet tegen de bevalling.

Mocht je dit herkennen, dan kan een EHBB sessie iets voor je zijn. EHBB staat voor Emotionele Hulp Bij Bevallen. Deze techniek gaat er vanuit dat we allemaal een standaard geboorteplan hebben en dat elke afwijking van deze standaard kan zorgen voor onrust of spanning. Door je bevalling samen te bespreken en de afwijkingen op het standaard geboorteplan te resetten kan je op een fijne en meer ontspannen manier op je bevalling terugkijken. En dat zou toch wel heel fijn zijn! Om dit te bereiken is 1 gesprek al voldoende.

Wil je er meer over weten? Of je aanmelden? Neem dan gerust contact met me op. Op zorgkaart Nederland kan je ervaringen van anderen lezen: https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/psychologiepraktijk-en-psychotherapiepraktijk-els-berentschot-zelhem-10011331