Als je kindje er is
Over het algemeen hebben we het idee dat je, zodra je kindje er is, op een roze wolk zit en dat je geniet van je kindje en je gezin. Toch is dit lang niet altijd het geval. Jaarlijks krijgt 10 tot 15% van de vrouwen na de bevalling te maken met een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd. Dit is ongeveer 1 op de 9 zwangere vrouwen.
Als je kindje wordt geboren, beginnen er 2 nieuwe levens; het leven van jouw kindje, maar ook dat van jezelf als ouder. Dat kan mooi, maar ook heftig zijn. Je kan je geweldig voelen als je je baby in je armen hebt, maar je kan ook last hebben van gevoelens van somberheid en onzekerheid. Dit is niet gek; je leven staat op zijn kop en je moet op zoek gaan naar een nieuwe balans en een nieuwe ritme. Daarnaast helpen je hormonen ook niet altijd mee om je goed te voelen.
Het kan ook zijn dat je bevalt van een 2e, 3e of 4e kindje maar dat het niet zo gemakkelijk gaat als dat je gedacht had. Iedereen moet zijn nieuwe rol in het gezin vinden en dat kan voor oudere broer(s) of zus(sen) lastig zijn. Daarnaast kan je je afvragen hoe andere mensen dat met 2, 3, 4 of meer kinderen doen. Wat maakt dat het bij anderen zo gemakkelijk lijkt te gaan terwijl jij dat misschien niet zo ervaart. Ook daar moet je een weg en een nieuwe balans in zien te vinden.
De eerste tijd heb je gebroken nachten, moet je herstellen van je bevalling en ben je misschien bezig met borstvoeding. Het kan zijn dat je van te voren bedacht had hoe het zou gaan lopen en dat je nu merkt dat dat anders is.
Misschien herken jij je hierin:
- Ik voel me somber, onzeker of angstig
- Ik ben heel gespannen
- Ik heb het gevoel dat ik geen tijd meer voor mezelf heb
- Ik heb het idee dat ik niet meer goed functioneer
- Ik voel me geen goede ouder
- Ik weet niet wat ik aan moet met mijn huilende baby
- Ik ben bang dat mijn klachten erger worden
- Mijn bevalling liep anders dan ik gedacht of gewenst had en ik heb hier last van
- Ik denk nog vaak aan een bepaalde situatie terug en dan is het net of ik het opnieuw meemaak
Als je dit herkent kan het goed zijn om hier hulp bij te zoeken. Ik kan je begeleiden in de periode na de bevalling en je helpen om weer lekker in je vel te komen en zelf de regie weer in handen te krijgen. Ook kan ik je helpen bij het op een positieve manier opbouwen van de relatie met je kindje en hem of haar (beter) leren kennen.
EHBB
Misschien is je bevalling anders verlopen dat je gehoopt had. Misschien merk je dat het zo overweldigend voor je was dat je hier, ook na je bevalling, nog mee worstelt. Misschien heb je last van herbelevingen van je bevalling of droom je er nog veel over. Het kunnen allemaal signalen zijn van een traumatische bevalling. Dan kan een EHBB sessie mogelijk helpend voor je zijn.
EHBB staat voor Eerste (emotionele) Hulp Bij bevallingen. Het is een interviewtechniek waarbij we samen je bevalling doorlopen. Door de manier waarop we dit bespreken zullen de negatieve emoties van de bevalling af gaan en kan je ervaren hoe je meer ontspannen op je bevalling kan terugkijken. Je zult merken dat dit niet alleen tijdens het gesprek zelf geldt, maar dat het verder doorwerkt. Ook kan het ervoor zorgen dat je kindje beter in zijn of haar vel komt te zitten.
Vaak zijn 1 of 2 sessies voldoende om het gewenste resultaat te behalen.
EMDR
Het kan zijn dat een EHBB sessie niet voldoende is of misschien richten je klachten zich niet op de bevalling, maar ergens anders op. Als het te maken heeft met een traumatische gebeurtenis, dan kan mogelijk EMDR iets voor je zijn (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).
EMDR zet ik vooral in als je nog last hebt van het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Ik vraag je tijdens de EMDR sessie om terug te denken aan de gebeurtenis. Daarbij zal ik dan gebruik maken van een afleidende stimulus. Dat is iets waarmee ik je hersenen probeer af te leiden. Dat zal met tapbewegingen zijn, of juist met oogbewegingen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat de herinnering minder krachtig en minder emotioneel beladen wordt, waardoor je er minder last van hebt.
In een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek kan ik samen met jou kijken welke vorm van behandeling het meest passend zal zijn.
Wees je ervan bewust dat hoe eerder je hulp zoekt, hoe eerder je je weer beter kan voelen. Als jij je beter voelt, is dat ook positief voor je kindje en voor de ontwikkeling van jullie ouder-kind relatie.
Vind je het fijn om samen met je partner te komen? Of wil je liever dat ik bij jullie thuis kom? Geen probleem. Stuur een berichtje en we kijken samen naar de mogelijkheden.
N.B. alle begeleiding die ik bied is ook online mogelijk middels (beeld)bellen of mail. Zie de tarieven voor meer informatie hierover.