Je bekijkt nu Psycholoog of coach?

Psycholoog of coach?

Mensen die niet lekker in hun vel zitten en hierbij hulp zoeken komen vaak uit bij een psycholoog of coach. Maar wat is nou het verschil? Ik zal hier wat meer duidelijkheid over geven.

Opleiding
Allereerst is er natuurlijk het verschil in opleiding. Een psycholoog kan zowel HBO als universitair zijn opgeleid, maar volgt daarvoor een gerichte opleiding; namelijk de opleiding psychologie. Daarna is er nog specialisatie mogelijk in de vorm van de opleiding tot GZ-psycholoog, klinisch psycholoog en psychotherapeut.
Een coach volgt vaak een post HBO opleiding of een opleiding gericht op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Voor beiden geldt; psycholoog en coach zijn geen beschermde titels. Iedereen mag zich psycholoog of coach noemen. Daarom is het altijd goed om te kijken wat iemands achtergrond precies is en welke opleidingen of bijscholingen diegene heeft gevolgd. Kom je er niet uit? Vraag dan advies in je omgeving of bijvoorbeeld bij een huisarts of POH GGZ (praktijkondersteuner van de huisarts gericht op de GGZ).

Visie
De visie is ook verschillend, maar die kan ook sowieso per therapeut verschillend zijn. Bij de psycholoog wordt gekeken naar een oorzaak van klachten. Waar komt het vandaan? Heeft het te maken met het verleden? Zijn er bijvoorbeeld dingen gebeurd in je jeugd of op een later moment waar je nu nog last van hebt? Zijn er bepaalde karaktereigenschappen die maken dat je nu vastloopt? Met een psycholoog ga je kijken hoe je daar iets in kan veranderen.
Bij een coach ga je meer kijken naar: waar sta je nu en waar wil je naar toe? Hierbij richt je je vooral op het nu en de toekomst. Daarbij ga je kijken hoe je je doelen kan bereiken op een manier die voor jou werkt. Je werkt aan doelen en gaat daar gericht mee aan de slag.

Het moment
Het moment waarop je bij een coach of psycholoog komt is ook verschillend. Bij een coach kom je vaak op het moment dat je je eigenlijk nog wel prima redt, maar je loopt misschien ergens tegenaan. Het kan zijn dat je met vragen zit, dat je graag ergens naar toe wilt werken maar niet weet hoe je dat aan moet pakken, of dat je eigenlijk wel prima functioneert maar wilt dat er even iemand met je mee denkt en kijkt.
Als je naar een psycholoog gaat is dat vaak anders. Meestal loop je dan al ergens in vast; bijvoorbeeld in je werk, in je rol als ouder, in je relatie, in een vriendschap of in allemaal tegelijk. Je geniet minder van dingen en je klachten belemmeren je in je functioneren.
Het verschil zit hem er dus in dat, zodra je naar een psycholoog gaat, je eigenlijk merkt dat je op een bepaald gebied dusdanig vastloopt, dat er iets moet veranderen. Bij een coach hoeft dat helemaal niet het geval te zijn.

Zoals ik ook al eerder noemde, overlappen de beide beroepen elkaar ook. Iemand die als psycholoog werkt, kan ook coachend werken en iemand die als coach werkt kan ook een heleboel verstand hebben van de psychologie. Het is daarom altijd goed om naar iemands achtergrond te kijken. En ook eens kennis te maken en daarbij kritisch voor jezelf te kijken of er een klik is. Want uiteindelijk is een goede klik met je coach of psycholoog (of andere behandelaar) heel essentieel voor het slagen van de behandeling.

Heb je hier nog vragen over? Of wil je een afspraak maken? Je mag me gerust een berichtje sturen of even bellen.